Aqua

ico-phone.png

ico-basket.png

Miért válasszuk az USB-C csatlakozást?

2017.02.13.

Egyre több számítástechnikai termék leírásában találkozhatunk az USB-C címkével. De mi is ez a szabvány és miért érdemes az új standardot választanunk?

Ha azt hinnénk, hogy a mai notebookok vagy telefonok nem lehetnek vékonyabbak, akkor érdemes egy pillantást vetnünk az USB-C csatlakozókra. Az egyik első ilyen porttal felszerelt készülék a 14,9 mm vékony Apple MacBook Pro volt, de az ASUS ZenBook 3 is ezeknek a csatlakozóknak köszönheti 11,9 mm-es vastagságát. A hagyományos USB portok 7,5 mm-es magasságával ilyen számok gyakorlatilag elérhetetlenek lennének. A kisebb helyet foglaló, újgenerációs USB-C csatlakozóknak köszönhetően azonban a mai készülékek nem csupán elegánsabbak, de gyorsabb adatátvitelre is képesek. Éppen ezért javasolt ilyen porttal felszerelt eszközt vásárolni.
Mi is az az USB-C?

Az USB-C (másnéven USB Type-C) szabvány egy újtípusú csatlakozási forma, ami a korábban elterjedt USB-B verziót hivatott felváltani. A többek között az Apple, a Dell, a HP, az Intel, a Microsoft és a Samsung együttműködésével létrehozott port egy nemzetközileg, minden hardvergyártó által elismert, hivatalos standard. A korábban (például mobiltelefonokban használt) Micro USB-hez hasonlító USB-C fej nem rendelkezik orientációval, tehát bármelyik oldalával felfelé hozzáköthetjük a csatlakozóhoz. Ezen kívül fontos, hogy a szabvány a nagysebességű adatátvitel mellett képes energiát közvetíteni - vagyis alkalmas töltésre.Óriási sebesség

Az új USB-C port alapértelmezetten az USB 3.1-es protokollt használja, ami azt jelenti, hogy valóban gyors fájlkezelés terén. A 10 GB/másodperces sebességre képes USB 3.1 ezért hozzávetőleg kétszer gyorsabb az USB 3.0-nál. Ennek ellenére persze a régi, nagyobb átmérőjű USB Type-A portok között is akadnak USB 3.1-es protokollú változatok. Viszont miért ne választanánk az egyszerűbb megoldást? Nem kell többé egyik oldaláról a másikra fordítani a kábelt, hogy hozzáköthessük a porthoz és nem kell kompromisszumokat kötnünk sebesség terén sem. Ekkora gyorsaság mellett elméletben egy Full HD felbontású film átmásolása kevesebb, mint egy másodpercet vesz igénybe.


Minden egy helyen
Az USB-C támogatja több típusú jel egyidejű átvitelét. Ilyen jel például a videó- vagy a hanganyag. Ennek hála a csatlakozó számos módon felhasználható. Az egyszerű adatkezelésen (mondjuk fájlmásolás) kívül alkalmas arra, hogy csatlakoztassunk vele DisplayPort vagy HMDI készülékeket. Sőt, már a 3,5 mm-es jack portok is alkonyukat élik az USB-C miatt, hiszen a szabvánnyal fej- és fülhallgatók készíthetők. Az Apple iPhone 7 tervezésekor például teljes mértékben mellőzte a jack portot és egyetlen Lightning bemenetet helyezett el a telefonon. Ez felel az adatátvitelért, a töltésért és ez szolgál kimenetként a fülhallgatók számára.A Thunderbolt 3 ereje

Talán a leghasznosabb protokoll, amit az USB-C támogat, a Thunderbolt 3. Ez már 40 GB/másodperces sebességet tesz elérhetővé, ami azt jelenti, hogy egyetlen USB-C kábellel megoldható annyi adat átvitele, ami két 4K felbontású, 60Hz-es monitor működéséhez szükséges. A Thunderbolt 3 standarddal továbbá 100 Wattnyi energia továbbítható - ez pedig a legtöbb mobiltelefon percek alatti feltöltéséhez is elég. A protokoll címkéjével fémjelzett USB-C csatlakozók szinte bármilyen módon alkalmazhatók; kezdve a gyorstöltéstől a nagysebességű adatátvitelig.
Szükség van az USB-C-re?

Jelenleg főképp a hordozható eszközöknél divatos az USB-C: az újabb laptopok (lásd: MacBook Pro, ZenBook 3, HP Spectre x360) és okostelefonok (lásd: iPhone 7) gyártói előszeretettel készítik termékeiket a szabvánnyal. Az újabb, felsőkategóriás notebookok szinte biztosan rendelkeznek USB-C portokkal. Lassan már a középkategóriás modellekben is megtalálható lesz az új rendszer, míg végül teljesen felváltja majd a régi, lassú Type-A csatlakozókat. Azonban az asztali számítógépek kedvelőinek sem kell aggódniuk, mivel már több és több alaplap támogatja az USB-C-t. Annyi bizonyos, hogy a platformok közötti fizikai csatlakozás kora elérkezett és lehet, hogy éveken belül egyetlen kábel szolgál majd ki minden funkciót.
Értékelés: 

(2)


0 vélemény

Vélemények

Még nincs vélemény, legyen Ön az első!

Mit gondol a cikkről?

(Kötelező)
(Kötelező, de harmadik személynek nem adjuk ki!)

Küldés folyamatban...