Aqua

ico-phone.png

ico-basket.png

Pendrive. De mégis melyiket vegyem?

2015.12.07.

Egy olyan kérdés, amit sokan feltesznek, de mégtöbben nem.

A piac tele van pendriveokkal. Fizikailag és tudásilag is van kisebb nagyobb, és valamiért nem is foglalkozunk velük. Legtöbbünknek még az őskorból van egy pár gigás hordozója, s vannak felhasználók akik már beléptek az újabb modellek világába. Ami viszont a legkisebb réteget képezi, az az a réteg, akik ténylegesen tudják is mit vesznek, és miért veszik azt.Pendrive: De mégis melyiket vegyem?
Sokunknak van valamilyen rendezvényen szerzett szóró pendrive-ja, ami tök jó, mivel ingyen volt. Ellenben ezek a termékek általában nem éppen a "prémium" kategóriába sorolhatóak. Ugyan fizikailag van egy adathordozónk, de csak arra nem jó, amire ki van találva. Lassú, nem érzékeli a rendszer, szétesett a tokja, vagy legjobb esetben egyszerűen csak nem működik.
 
Király, de akkor mit?
Mivel a piac tele van tömve ezekkel az eszközökkel, ezért igen nehéz a választás. Aki nem tudja pontosan mit keres, az bele fog sétálni a tipikus "Mihez vágjam hozzá ezt a sz..t" darab megvásárlásába, és valahogy megoldja a használata nélküli életet, és erre pazarolt el jó-pár ezer forintot.
Az első és talán legfontosabb kérdés amit el kell döntenünk az a csatlakozó fajtája. Lényegében 3 lehetőségünk van - USB 2.0, USB3.0 és USB 3.1 -. Az utolsót jelen pillanatban még nem tudjuk ajánlani, de igazából csak a kompatibilis eszközök hiánya miatt. Sajnos még úgy kell vadászni az cuccokat amik jól működnek vele, és megfelelő támogatással rendelkeznek. Igazából nyugodtan lehet ebből a kategóriából is válogatni, csak számolni kell a ténnyel, hogy még jó fél-egy évig nem lesz nagy mennyiségű kompatibilis eszköz. Ellenben ha befutnak, feltűnő különbséget fogunk látni.
Ezzel kicsit ki is lőttük az egyik lehetőséget, a maradék kettőnél pedig egészen egyszerű a módszer. Vedd meg a 3.0-át. Mivel ma már szinte minden eszköz támogatja és legalább 1 ilyen típusú bemeneti port van rajta, ezért ezt a legérdemesebb megvenni. Gyorsabb, jobb, megbízható. Az egyetlen felhasználó akinek megérheti az USB 2.0, az főleg számítógép szerelő pozícióban tevékenykedhet, vagy legalábbis sokszor telepít újra számítógépeket, vagy frissít BIOS-t. Nekik azért éri meg a 2.0, mivel rengeteg alaplap telepítés előtt letiltja a 3.0-ás portjait, és akármennyire igyekszünk úgyis csak a 2.0-án fogunk dolgozni. Ez érvényes a BIOS frissítésekre is, általában ezen folyamat is kinyírja a 3.0 portokat.
Ha a csatlakozót már kiválasztottuk rátérhetünk a méretre, ami nyilvánvalóan a legszubjektívebb része a kérdésnek. Mi saját tapasztalataink alapján azt tudjuk ajánlani, hogy mindig vegyük meg a nagyobbat, ne pedig azt amire azt gondoljuk hogy elég lesz. Na az TUTI hogy nem lesz elég. Költsük rá azt a plusz pár ezer forintot, nyugodtan vegyük meg a 64 gigásat, lehet egyszer nagyon jól fog jönni.
 
Számít a márka?
Igen, méghozzá nem is keveset. Lényegében három (két) márkára esküszünk. Kingston (HyperX) és SanDisk. Ezek a márkák a legmebízhatóbbak, és ezt jól bizonyítja a tény, hogy a legtöbb DJ is ezen márkák kínálatából választ tárolót.
Végeztünk néhány mérést, és mi is ezektől a gyártóktól választottuk ki a "teszt" darabokat. Jól megmutatkozik az árkülönbség általi teljesítményváltozás.

 
Pendrive: De mégis melyiket vegyem?Pendrive: De mégis melyiket vegyem?Pendrive: De mégis melyiket vegyem?
(Bal: belépő Kingston - Közép: középkategórás SanDisk - Jobb: felsőkategóriás SanDisk)
 
De végszóként, mit is keressünk egy pendrive-on?Pendrive: De mégis melyiket vegyem?
Mindenképpen érdemes USB 3.0 csatlakozóval ellátott darabot venni, és érdemes viszonylag nagy tárhelyet nézni. A sebességet mindig feltűntetik vagy a webshopban, vagy a termék dobozán, persze utóbbi csak személyes vásárlás esetén érdekes. Egy átlag felhasználónak nem igazán van szüksége 150 MB/s feletti olvasási sebességre, de azért nem árt ha az írás e-körül jár. Ezután már csak a kényelemről szól a nagyobb adat. Persze ez csak az átlag user-re igaz. Ha DJ vagy, esetleg fotós, videós és folyton nagy fájlokkal dolgozol, nyugodtan belemehetsz a 300 MB/s fölötti kategóriába, amit nem is olyan vészes áron meg is kaphatsz. Érdemes lehet belenézni egy-egy gyártó portfoliójába, mostanában többüknél is sok új darab jelent meg, Ilyen az új HyperX is, ami egy gyors teszt során szintén szép számokat mutatott. (Alábbi kép)
 
A résztvevő gyártóknak köszönjük az együttműködést, minden tesztterméket és a tesztelésükhöz nélkülözhetetlen eszközöket. 
Pendrive: De mégis melyiket vegyem?
Értékelés: 

(3)


Kapcsolódó termékek0 vélemény

Vélemények

Még nincs vélemény, legyen Ön az első!

Mit gondol a cikkről?

(Kötelező)
(Kötelező, de harmadik személynek nem adjuk ki!)

Küldés folyamatban...

Hírek és tesztek

Legújabb híreink