Aqua

ico-phone.png

ico-basket.png

Két éven belül jön a Pascal alapú GTX 20 és Volta alapú GTX 30 az NVIDIA-tól

2017.01.25.

A pletykák szerint az NVIDIA nem csak egy GTX 20-as sorozatot indítana erősebb Pascal-modellekből, de piacra dobná a Volta VGA-it is a következő két évben.

  • két új szériát indítana az NVIDIA 2019-ig: az egyik egy fejlettebb Pascal-sorozat, a másik az új Volta-család lenne
  • idén egy GTX 2080 Ti-től GTX 2050-ig terjedő frissítésre számíthatunk
  • jövőre megjelenhetnek a Volta-architektúra legerősebb modelljei
  • ezek GDDR6 vagy HMB2 típusú memóriával debütálhatnak
Úton a GTX 20 és a GTX 30?

Még szinte most kerültek a boltokba az első GTX 10-es videokártyák és máris kiszivárogni látszanak a következő sorozat és generáció részletei. A legfrissebb információk szerint az NVIDIA két új szériát tervez indítani 2019-ig. Ebből az egyik a jelenleg legfejlettebb Pascal-architektúrával készül majd - ebből pedig azt a következtetést lehet levonni, hogy a másik névtelen család tagjai a következő, Volta névre hallgató gyártási technológiával jelennek majd meg. Tehát komoly esély van arra, hogy a következő két évben a GeForce GTX 20 és a GTX 30 első modelljei is befutnak. Az persze kérdés, hogy mekkora előrelépésre és teljesítményre számíthatunk.Erősebb Pascalok alkotnák az idei felhozatalt

A Pascal-széria továbbfejlesztett eszközei szinte biztosan - a bevett szokásoknak megfelelően - a GTX 2080 Ti-től a GTX 2050-ig lesznek skálázva. Az elemzők szerint itt nem várhatunk komoly teljesítménytöbbletet, mivel a gyártó célja a Pascal-architektúra finomítása lesz. Azaz, körülbelül olyan váltásra kell gondolni, mint anno a GTX 600 és GTX 700 esetében (nem pedig mondjuk a GTX 700 és a GTX 900 közötti átállásra). A 'frissített' eszközök mindössze magasabb órajelű grafikus processzorral és több memóriával várhatók. Mindez az erő szempontjából 10-20%-os növekedésre lehet elég.

Íme az NVIDIA Volta

Ezt követően - vagyis 2018 közepén - következhet be a teljes értékű generációváltás. A Volta kódnevű technológia elhozhatja a valódi fejlődést a számítógépekbe; először bizonyára az ipari szegmensben. Csak ezután érkezhetnek meg az általános fogyasztói változatok. A Volta egyébként elvileg 12 nm-es gyártási metódussal készülne, ami észrevehetően gyorsabb VGA-kat eredményezne. Ám meg kell jegyezni, hogy közel sem olyan horderejű fejlődésről lesz szó, mint amit a 28 nm-es Maxwellről a 16 nm-es Pascalra történő átállás hozott. Persze ettől még megéri majd váltani, leginkább a gamer notebookok tulajdonosainak, mivel az NVIDIA valószínűleg a Volta-kártyákból sem fog külön M-verziót készíteni a laptopokba.A jövő (év) videokártyái

Egy ismeretlen forrásból kiszivárgott füles szerint az NVIDIA három processzortípust készítene a Volta-architektúrás eszközökbe. Ezek a GV102, a GV104 és a GV110 típusú GPU-k lennének. A legalacsonyabb számú készülék lesz a legerősebb: feltehetőleg a GTX 3080-ról vagy a GTX TITAN Voltaról lesz szó. Logikus, hogy ezek az eszközök HMB2-es vagy GDDR6-os memóriával rendelkeznek majd. Ezek a VRAM-típusok akár 1 TB-nyi adat megmozgatását is megoldhatják egyetlen másodperc leforgása alatt. Ám a memória méretét megtippelni már nehezebb, de a kettes szorzóból kiindulva hozzávetőleg 32 GB-ra számíthatunk.

Az előrejelzések szerint mégis a GV104-es maggal bemutatkozó kártyák kapják majd a figyelmet. Ezek a GeForce GTX 3080-as és a GTX 3070-es VGA-k lehetnek. Erről a párosról már pontosabb információk keringenek; ezek alapján 16 GB-nyi GDDR6-os memória kerül a vázukba. Ez azt jelenti, hogy a kimaradó GV110-es GPU a középkategóriás és a belépő szintű GTX 30-asoknak lesz fenntartatva.Van esélye az AMD-nek?

Összegezve a pletykákat, spekulációkat és kiszivárgott piaci terveket, az a következtetés vonható le, hogy az NVIDIA fokozatos és stabil fejlődést szeretne elérni. Ezzel szemben az AMD egy huszárvágással igyekszik a riválisa elé ugrani; a vörösek ugyanis korábban egy sosem látott erejű VGA-t ígértek 2019 elejére. Az említett eszköz elvileg 128 GB-nyi VRAM-ot kap, ráadásul egy eddig ismeretlen technológiával készült memóriatípuson alapul. Az azonban, hogy miképpen alakul a két gyártó közti versengés, csak hónapok múlva derül ki.
Értékelés: 

(3)


0 vélemény

Vélemények

Még nincs vélemény, legyen Ön az első!

Mit gondol a cikkről?

(Kötelező)
(Kötelező, de harmadik személynek nem adjuk ki!)

Küldés folyamatban...