Aqua

ico-phone.png

ico-basket.png

Laptop iskolakezdéshez

2016.08.24.

A hordozható számítógép manapság elengedhetetlen kellék a tanuláshoz, de vajon milyet érdemes venni?


Miért a laptop?

Melyik fiatal ne értene egyet azzal a kijelentéssel, hogy több nyelvtudást szerzett a videojátékokból és az internetes tartalmakból, mint angolórán? Az online elérhető tananyagok megkönnyítik a tanulást: könnyebben és gyorsabban kezelhetők, egyszerűen továbbküldhetők és bármikor újra előszedhetők. Erre a célra ugyan egy tablet vagy egy nagyobb kijelzővel rendelkező okostelefon is megfelelne, azonban napjainkban nem csupán szövegfájlokat kell olvasgatni. Ha például egy prezentációt kell megnyitni, vagy egy kisfilmet összevágni, esetleg képet szerkeszteni, már komolyabb teljesítményre lesz szükségünk. Ezt pedig csak egy megfelelő laptop tudja biztosítani. A kérdés; mi alapján válasszuk ki a megfelelő modellt? Az elérhető ár mellett sok egyéb szempontot is figyelembe kell vennünk. Cikkünkkel, ebben a döntésben próbálunk segíteni

Mi a legfontosabb?

Az elsődleges szempont a méret és a súly, hiszen a legtöbb esetben a készüléket az iskolába is magunkkel visszük. Éppen ezért, erre a célra nem érdemes 15.6 inches képernyőnél nagyobbal felszerelt modellt vásárolni. A felbontás is lényeges lehet. A képek és videók szerkesztéséhez a Full HD kijelzős gépek a legjobbak. Ha főleg internetes anyagokat kell gyűjtenünk, előre elkészített dokumentumokat megnyitnunk, vagy hosszabb szövegeket írnunk, elég lehet a kisebb, például az 1368 × 768-as felbontás is. Ami még nagyon fontos az az üzemidő, ugyanis nem árt, ha egy eszköz 6-8 órát is tud akkumulátorról üzemelni. Persze vigyázni kell, mert a jobb üzemidő nagyobb akkumulátorokat jelent, ami pedig nehezebb laptopot feltételez. Ha sokszor akarjuk magunkkal vinni a gépet nem ajánlatos 2 kilogrammnál sokkal nehezebbet laptopot választanunk. Az itt felsorolt gépek mind megfelelnek ezeknek a követelményeknek

Számít a teljesítmény?

Bár tény, hogy iskolai használathoz nem szükséges túlságosan erős laptop, előfordulhat, hogy a fejlettebb honlapok megnyitásánál egy gyengébb specifikációjú készülék esetében többet kell várni a betöltésre. A gyorselérésű memória (RAM) könnyebben megtelik, ha sok weblapot nyitunk meg vagy több programmal dolgozunk egyszerre. Pontosan ezért a 2 GB-nyi RAM szinte alapkövetelmény, ezt már a belépőszintű Yoga 300-as modellek is teljesítik.

Processzor terén könnyebb dolgunk van, mivel a mai Intel Core modellek már bőven kielégítenek minden igényt. Az Intel Celeron processzor már elegendő az általános felhasználásra. Ha gépünket ennél komolyabb feladatokra szeretnénk használni az Intel Core i3-as típusa ajánlott, de ebből is érdemes magasabb órajelűt venni, (persze csak ha a pénztárcánk engedi). Intel Core az i5 és az i7 hosszútávon megtérülő befektetés lehet, ezek megvételét a komolyabb, számításigényesebb feladatok végzéséhez javasoljuk

 


Lenovo Yoga 300
Belépő szintre tökéletes választás

Ebből a szempontból remek választás lehet valamelyik Lenovo IdeaPad YOGA-modell. Ezek a belépő szintű eszközök kicsik, könnyűek, és teljesítmény terén is megállják a helyüket. Az akciós áruk mellett teljesen kihajlítható érintőkijelzőjük van, melynek köszönhetően egyszerre lehetnek remek társak gépelésben, internetezésben vagy rajzolásban. Hajlékonyságuk miatt nehezen tehető kár bennük, ráadásul több színben is kaphatók.

A Lenovo Yoga 300 Intel Celeron processzora bőven elegendő egyszerűbb feladatokra, 2 GB DDR3-as memóriájával nem lesz lassú sem az operációs rendszer, sem a programok futtatása. Merevlemezét tekintve jó hír, hogy nincs benne mozgó alkatrész. Egy 32 GB-os eMMC kártya lakozik a gép belsejében. A Windows 10 Home operációs rendszer, 4.0 Bluetooth4 az 1-ben kártyaolvasóHDMI port, HD webkamera és Gigabites LAN is az alapfelszerelés része. Akkumulátora könnyű, viszont nem bírja fél napig, lévén csak kétcellás az akksi. Az egész gép pedig másfél kilogramm alatt maradt (egészen pontosan 1.39 kg). A csupán kicsivel több, mint 66 ezer forintos árcédula, igazán kecsegtető lehet azok számára, akik mindennapi használatra alkalmas gépre vágynak.
 

Lenovo Ideapad 100 15,6"
Középkategóriában ideális társ

Ha kicsit erősebb és időt állóbb notebookot keresünk, ajánlott egy pillantást vetni a Lenovo IdeaPad 100-as gépre. Ez az eszköz már komolyabb teljesítményt képes leadni, és kitűnő anyaghasználatának hála két-három évig is tervezhetünk vele. Amennyiben a külső is számít, ez a Lenovo képességeitől alig elmaradó, viszont gyönyörű kialakítású ASUS laptop lehet az ideális választás.

A középkategóriába már az Intel Core i3, vagy i5 processzorok dominálnak. Memóriát tekintve általában 4 GB-os (DDR3) kiszerelésekkel találkozhatunk, merevlemeznek 500GB-ot társított a Lenovo az Ideapad 100-hoz, ami már bőven elegendő, hacsak nem szeretnénk a család összes fényképét és videóját a notebook-on tárolni. A géphez Windows 10 Home operációs rendszert is kapunk. 4 cellás akkumulátorával sokáig kihúzza a gép egy-egy töltéssel. A méretéhez képest pedig viszonylag kevés, mindössze 2.3 kg-os tömeg társul.

Ezen kívül még 1 db USB 2.0 és 1 db USB 3.0-ás csatlakozó, webkamera, LAN, kártyaolvasó, WLAN, Bluetooth és beépített optikai meghajtót is található a masinán.

Érdemes felsőkategóriás modellt venni?

Mindenek előtt el kell döntenünk, hogy pontosan milyen funkcióra van szükségünk és mennyi pénzt szánunk a beszerzésre. A leges legfontosabb, hogy milyen feladatokat kellene ellátnia az eszköznek, illetve mekkora időtávra vásárolunk. Középiskolában, de főleg egyetemen már egy komolyabb laptop lehet az ideális társ. Itt jóval több mindenre lesz szükség, mint word file-ok írása, illetve netes böngészés. Természetesen itt is fontos a méret, az üzemidő és a teljesítmény; hiszen egy csúcskategóriás eszköznek mindenben tökéletesnek kell lennie. Egy ilyen gépet tényleg évekre vásárolunk: nem érdemes félmegoldásokkal bajlódni és kompromisszumokat kötni.


ASUS UX305UA-FC002T
Felsőkategóriás szörnyeteg

 
Az ASUS UX-széria például nem csak könnyű, penge vékonyhalk és elegáns,de a maga Intel Core i7 sorozat 6. generációs 6500U processzorával és 8 GB (DDR3) memóriájával az egyik legerősebb modell is a piacon. Szinte bármilyen feladatot képes ellátni. Nem kell kompromisszumokat kötni, ráadásul a mozgó alkatrészektől mentes és villámgyors, 256 GB-os M.2 SSD háttértáron bőven van hely különféle anyagoknak.
Képernyőmérete pont ideális; 13,3", elegendő teret biztosít a 1920x1080-as (FHD) felbontáshoz, az IPS panel pedig a megfelelő képminőségről biztosít minket. Legyen szó munkáról, sulis feladatokról, hű társra lelünk a ASUS új üdvöskéjében. Integrált grafikus vezérlőjével (Intel HD Graphics 520) még az elmúlt évek játékait is kipróbálhatjuk, mindezt most, az átlagos árhoz képest jóval kedvezőbb feltételekkel.
Értékelés: 

(2)


0 vélemény

Vélemények

Még nincs vélemény, legyen Ön az első!

Mit gondol a cikkről?

(Kötelező)
(Kötelező, de harmadik személynek nem adjuk ki!)

Küldés folyamatban...