Aqua

ico-phone.png

ico-basket.png

Hogyan legyen stabil a wifi kapcsolatunk?

2016.09.28.

Egy intelligens berendezéssel egyszerűen maximalizálhatjuk a hálózat jelerősségét.


Miért gyengül a jel?
Napjainkra a vezeték nélküli hálózat otthonaink elengedhetetlen kellékévé vált. Azonban szinte mindenki számára ismerős jelenség lehet, amikor hirtelen lelassul az internet sebessége, esetleg a készülékünk elveszíti a jelet. Ez két dolognak tudható be. Egyrészt lehet gyenge a megvásárolt a router, másrészt pedig a lakás kialakítása ronthat a sugárzott jel erején. Az előbbi probléma úgy kerülhető el, ha egy nagyobb kapacitású eszközt szerzünk be és nem vásárolunk olcsóbb modelleket. Noha már párezer forintért szerezhetünk be routert, az csak egy kisebb lakást lesz majd képes kiszolgálni. Az ajánlott eszközök tíz-húszezer forintos árcédulával elérhetők - ezekből érdemes egy nekünk megfelelőt kiválasztani. A felsőkategóriás készülékek általában több és nagyobb teljesítményű antennával jobb lefedettséget garantálnak. Ezek nyomtatók és nagyméretű fájlok belső megosztására is alkalmasak.

wifi

A fizika törvényei
A 802.11g szabvánnyal operáló gépeket is érdemes elkerülni, mert az utódjuknál csak néhány ezer forinttal olcsóbbak, ám azoknál jelentősen lassabbak. A 802.11n a jelenleg ajánlott standard, amellyel a legoptimálisabb eredmény érhető el. Ellenben tény, hogy más routerek is zavarhatják a hálózatot. Ez a csatornák miatt van. Egy elterjedt megoldás alapján a jelet sugárzó szerkezetek tizenhárom csatorna közül egyen operálnak. Akkor viszont, ha több, egymás közelében elhelyezkedő egység használja ugyanazt a csatornát, akkor jelentősen gyengíthetik egymást. Ez egyszerűen elkerülhető az InSSIDer programmal, amellyel olyan csatornára állíthatjuk a routerünket, amelyen a lehető legkevesebb zavaró tényező van jelen.Teljesen mindegy azonban, hogy milyen routert szerzünk be vagy miként állítjuk be a rendszert, ha egy méretesebb vagy a szokásosnál több fallal rendelkező helyiséget kívánunk wifivel besugározni. A forrástól távolodva ugyanis egyszerűen csökken a kapcsolat erőssége. Ez akkor is igaz, ha a jelnek több tömör felületen (falak, ajtók, bútordarabok) kell átküzdenie magát. Előfordulhat viszont, hogy a megegyező frekvencián üzemelő háztartási eszközök (mikrohullámú sütő, vezeték nélküli töltő) zavarják meg a hálózatot. Ezt a jelenséget csupán úgy lehet kiküszöbölni, ha beszerzünk egy jelerősítő készüléket. Ezek általában a komolyabb routerek árának töredékébe kerülnek, ezért otthoni használatra kimondottan ideálisak.Megnövelt lefedettség
Ilyen például a Belkin egyik legjobb készülékének tartott jelerősítő, amely a F9K1015AZ Wifi Range Extender nevet kapta. A 300 Mbps sebességre képes szerkezet szinte minden mai adatkapcsolatot támogat és nem vesz el azok maximális gyorsaságából sem. Természetesen 802.11n szabvánnyal van felszerelve, ami biztosítja a lehető legjobb minőségű wifi jelet. Mindössze egy konnektorra van szükség és egy rövid beállítási procedúrára. Ez egy CD és egy számítógép vagy notebook segítségével végezhető el, és csupán pár percet vesz igénybe. Miután kiválasztottuk az általunk erősíteni kívánt hálózatot, a gépezet azonnal működésbe lép. Ha olyan helyen helyezzük el, ahol még elfogadható a hálózat sebessége, akkor akár harminc méteres távolságban is jól használhatóvá teszi a korábban szakadozó vagy lassú kapcsolatot.
 
Értékelés: 

(3)


Kapcsolódó termékek0 vélemény

Vélemények

Még nincs vélemény, legyen Ön az első!

Mit gondol a cikkről?

(Kötelező)
(Kötelező, de harmadik személynek nem adjuk ki!)

Küldés folyamatban...

Hírek és tesztek

Legújabb híreink