FEJLESZTŐI OLDAL!! TESZT ADATBÁZIST HASZNÁLJA!
Kosár 0

Úgy látszik a kosarad üres!

0

MáJ

13

0 hozzászólás

Az Android P legjobb újításai: ezt hozza az új verzió

Már a küszöbön van az Android következő rendszerverziója, amely talán a legnagyobb újításokat hozza dizájn és funkcionalitás terén az eddigi frissítések közül.



 
  • már számos készüléken kipróbálható az Android P fejlesztői bétája, ami számos újítást hoz
  • teljesen átalakul például a navigációs sáv, melyből teljesen eltűnik a multitasking gomb - helyette a vonallá alakult kezdőképernyő-ikonnal válthatunk az appok között
  • a rendszer külsejében is megváltozik és számos apró extrával igyekszik könnyebbé tenni a felhasználók mindennapjait

Az Android következő rendszerverziója már javában készül a Google műhelyében. A frissítés természetesen követni fogja a hagyományt és az ábécé következő betűjét kapja meg. Az viszont, hogy az Android P-ben az említett betű milyen szót takar majd, csak a megjelenés körül derül ki. Az újításokra ellenben nem kell ennyit várnunk, hiszen már letölthető a szoftver fejlesztői bétája néhány eszközre (ezek listája a cikk végén található).

Összefoglaltuk, hogy mik a legjelentősebb újítások az Android 9.0 P-ben.

Megújul a navigációs sáv, új gesztusokkal válthatunk appokat

A Google idei Android-verziója már első látásra merőben eltér az eddigiektől. Ezt a navigációs sávon vehetjük észre először, ahol a három alakzat (háromszög - vissza, kör - kezdőképernyő és négyzet - multitasking) helyett csak egy apró vonal található. Ez a vonal minden appon belül megtalálható lesz a vissza ikonnal együtt. Míg utóbbi a szokásos módon működik, addig az előbbi teljesen új gesztusokat vezet be.

Az apró vonallal vezérelhetjük például az alkalmazások közti váltást, amiért eddig a négyzet jel volt felelős. A multitasking képernyőt ezentúl a vonal felhúzásával nyithatjuk meg, ahol a futó applikációk vízszintesen foglalnak helyet. Ezek alatt elérhető a dokk, ahol a keresősáv mellett a rögzített appok is helyet kaptak. A dokkot felhúzva pedig láthatjuk az összes telepített appunkat, pont úgy, mintha a kezdőképernyőn hajtanánk végre a műveletet.





Okosabb algoritmusok kerülnek az új külső mögé

A felülről lehúzható értesítési központ teljesen új külsőt kap: sokkal jobban dominálnak például a lekerekített formák (ami egyébként az egész operációs rendszerről elmondható). A dizájnbeli váltáson kívül megváltozik pár gesztus is. Az értesítések beállításai immáron nem oldalrahúzással, hanem egy hosszú érintéssel lesznek elérhetők.

A rendszer a motorháztető alatt is okosodik: példának okáért, ha egy értesítést sokszor tüntetünk el az app megnyitása nélkül, a rendszer automatikusan fel fogja ajánlani az adott értesítés kikapcsolását. Az igazi intelligencia viszont nem itt érhető tetten, hanem az Adaptive Battery funkciónál. Az Android P ugyanis szokásaink alapján fog leállítani és előre elindítani alkalmazásokat a háttérben, amivel energiát takarít meg és jelentősen felgyorsítja a rendszert.





Részletesebb keresés az appok integrációjával

A Google bemutatta továbbá az általa Slices és App Actions névre keresztelt megoldásokat, amik lényegében lehetőséget adnak a fejlesztők számára, hogy a keresésbe ágyazzák saját appjuk funkcióit. Ez a gyakorlatban úgy néz majd ki, hogy a "Lyft" szóra rákeresve nem csak maga az app bukkan fel találatként, de a közvetlen fuvarrendelés lehetősége is a jelenlegi tartózkodási helyünkre. Erre kattintva elindul az app, de nekünk már semmit sem kell csinálnunk, csak jóváhagynunk a fuvarrendelést.





Ugyanígy bekerül majd az összes applikáció közé néhány gyakran használt funkció is. Ha sokat hívjuk a párunkat vagy gyakran indítunk el egy lejátszási listát, ezek a "parancsikonok" megtalálhatók lesznek az alkalmazások között. Így nem kell azzal bajlódnunk, hogy elindítsuk magát az appot; csupán fel kell húzzuk a dokkot és a legtöbbször használt funkcióktól egyetlen érintésre leszünk.





A béta letöltése

A fejlesztői előnézet persze még számos hibát tartalmazhat. Az érdeklődők viszont már letölthetik az Android Beta Program oldalán való regisztráció után. A rendszerverzió egyelőre az alábbi telefonokon próbálható ki:

 
  • Pixel 2 / Pixel 2 XL
  • Pixel / Pixel XL
  • Essential Phone
  • Sony Xperia XZ2
  • OnePlus 6 (hamarosan)
  • Xiaomi Mi Mix 2S
  • Nokia 7 Plus
  • Oppo R15 Pro
  • Vivo X21

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Megjelent a The Surge 2
Megjelenés 
2019 szept 24.
Megjelent a The Surge 2

Újra robotpáncélba bújhatunk, hogy más robotok alkatrészeiből tápolva magunkat verekedjük keresztül magunkat Jericho City utcáin.

Bemutatkozott az iPhone 11
Megjelenés 
2019 szept 11.
Bemutatkozott az iPhone 11

Három változatot lehet majd jó pénzért megvásárolni: iPhone 11, iPhone 11 Pro és iPhone 11 Pro Max.

Még több cikk

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz előbb jelentkezzen be!